Cursussen en opleiding

Eenjarige MBO 1 Entree opleiding

Samen met het ROC van Twente verzorgt Mantelzorg Almelo een MBO 1 Entree opleiding Dienstverlening en Zorg. De opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft, maar graag in de zorg wil werken. Studenten lopen een studiejaar lang minimaal 20 uur per week stage en krijgen 6 uur per week les van het ROC van Twente. Voor de praktijkuren worden studenten ingezet bij een mantelzorger of zorgvrager van Mantelzorg Almelo.

Vanaf januari start weer een nieuwe groep. Klik hier voor meer informatie

Ben jij die serieuze kandidaat? Grijp dan die kans en neem contact op met Jacquelien ter Beek via j.terbeek@mantelzorgalmelo.nl  of 06-10023570

De kunst van het zorgen en loslaten

Zorg jij voor iemand uit jouw omgeving en vind je dat soms best lastig? Dan is deze cursus écht wat voor jou. Er is nog plek! Meld je hieronder direct aan voor de eerstvolgende cursus ‘De Kunst van het Zorgen en Loslaten’.

Tijdens deze intensieve cursus van negen dagdelen sta jij als mantelzorger stil bij jouw (zorg)patronen en leer je daar anders mee omgaan. De cursus is geschikt voor partners, ouders, kinderen en vrienden van iemand met een ziekte of een psychische/psychiatrische aandoening.

In de folder Kunst van het Zorgen en loslaten vind je meer informatie over deze verdiepende cursus of kijk op mantelzorgenloslaten.nl

Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact op met Gerda Wessels via g.wessels@mantelzorgalmelo.nl. Zij is één van de ontwikkelaars van deze cursus en mantelzorgconsulent.

Ben jij mantelzorger en lijkt deze cursus iets voor jou? Meld je dan vóór 15 december 2019 aan voor deze verdiepende cursus. Het traject van 9 dagdelen start op vrijdag 17 januari 2020.

Praktische informatie
Locatie: Hagendoornschool, ruimte Mens door Mens, Wilgenstraat 11, 7605 EG Almelo

Data: 17 januari 10.00-16.00 uur
31 januari, 14 februari, 13 maart, 10 april, 24 april, 15 mei en 5 juni van 09.00-13.00 uur.

Piep zei de muis voor Jonge Mantelzorgers

“Piep” zei de muis is een training voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel spanning en stress ervaren. Spanning en stress ervaren we allemaal weleens op momenten in ons leven.
Bij de club hebben kinderen veel plezier, kunnen zij vriendjes maken en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Met behulp van een handpop wordt er gepraat over gevoelens waar kinderen mee te maken hebben, zoals verdriet, angst en boosheid. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven. De kinderclub komt 14 weken bij elkaar van 15.30 tot 17.00 uur. Voor de ouders zijn er vijf ouderbijeenkomsten.
Deze cursus komt tot stand door een samenwerking tussen de organisaties Impluz, Mindfit, Mediant, Avedan, SMD/Wijkteams Enschede en Wijkracht.

Deelname is gratis voor JMZ’ers uit Almelo. De groep start op 8 april van 15.30-17.00 uur. Locatie: basisschool de Wereldboom Almelo. Aanmelden kan via d.janne@impluz.nl

Bekijk hier de flyer: “Piep” zei de muis”

Billy Boem voor Jonge Mantelzorgers

Cursus Billy Boem voor kinderen van 8-12 die opgroeien in omgeving waar meer spanning en/of stress ervaren wordt. Het is een club waar kinderen veel plezier hebben, samen kunnen spelen en iets helemaal voor zichzelf hebben. Ook leren de kinderen hun thuissituatie een plekje te geven. Ouders met veel spanning en stress proberen dit vaak voor kinderen te verbergen, maar kinderen hebben een enorme antenne om signalen op te pikken en voelen gelijk of er iets aan de hand is. Juist door er niet over te praten gaan kinderen van alles fantaseren. Tijdens de training worden er speelse doe-activiteiten gedaan. Er wordt elke week een verhaal verteld van Billy Boem die thuis ook van alles meemaakt om er vervolgens samen over door te praten. Er worden vragen beantwoord, vaardigheden geoefend en tips gegeven. Kinderen zoeken gezamenlijk naar oplossingen. Voordat een kind meedoet wordt er een kennismakingsgesprek gevoerd. De club wordt begeleid door beroepskrachten. Deze cursus komt tot stand door een samenwerking tussen de organisaties Impluz, Mindfit, Mediant, Avedan, SMD/Wijkteams Enschede en Wijkracht.

Locatie: School de Wereldboom, Bosrand 6
Data: start dinsdag 1 oktober. De kinderclub komt 10 keer bij elkaar, de ouders/verzorgers 3 keer. De 1e bijeenkomst is voor zowel kinderen als verzorgers. Tijdstip: 15.30 – 17.00 uur
Aanmelden via k.brink@avedan.nl of d.janne@impluz.nl

Bekijk hier de flyer: “Billy Boem”

Samen blijven spelen en gamen

Samen gamen en samen spelen was een cursus van vijf bijeenkomsten waarin kinderen met autisme en een broertje of zusje (jonge mantelzorger) stapsgewijs leerden hoe ze met elkaar kunnen spelen, zonder dat het resulteert in knallende ruzies. Bij de evaluaties van de cursus werd door ouders aangegeven dat vijf bijeenkomsten wel weinig was. Daarom komt er nu een vervolg: Samen blijven gamen en spelen.

Samen blijven gamen en spelen is voor alle kinderen met autisme in heel Twente in de leeftijd van 7 tot 14 jaar en een broer of zus. Ook voor kinderen die niet meededen aan de cursus Samen gamen, samen spelen.

Locatie: FUN-IE-Fit, Berlagelaan 2
Data: 28-6, 27-09, 18-10, 29-11, 20-12
Kosten zijn €5 per keer per koppel van boer/zus

Meer info of aanmelden via danielle@deklup.nl