Waarom wij het vervoer nog niet hervatten – update per 1 juli wordt vervoer hervat

Update 29-06-2020:
Per 1 juli wordt het begeleid vervoer langzaam hervat, maar wel volgens de richtlijnen van het RIVM. Het dragen van een mondkapje is hierbij verplicht voor zowel chauffeur als cliënt. Cliënten dienen zelf te zorgen voor een mondkapje.

 

Oorspronkelijk bericht:
Nu er langzaamaan wat versoepelingen in de maatschappij komen rondom de Coronamaatregelen krijgen we bij Mantelzorg Almelo steeds vaker de vraag of mensen ook weer gebruik kunnen maken van ons begeleid vervoer. Helaas kunnen wij dit nog niet hervatten.

Het is namelijk zo dat de regels om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto te zitten nog niet aangepast is. Dat wil zeggen dat dezelfde regels als een paar maanden geleden nog gelden. Deze regels zijn:

  • In de auto zitten met 2 of meer mensen uit andere huishoudens is verboden. Als deze mensen kinderen zijn van 12 jaar of jonger mag het wel, want voor kinderen wordt een uitzondering gemaakt omdat zij volgens het RIVM een minder grote besmettingsbron zijn.
  • Als u met een huisgenoot in de auto zit (partner, kind, wie dan ook) mag u niemand meenemen die boven de 12 jaar is. Het mag wel als uw huisgenoot 12 jaar of jonger is en u een ander kind van 12 jaar of jonger laat meerijden.
  • Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren mogen wel met elkaar in de auto zitten, ook als zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden.
  • Zorgt u voor een kwetsbaar iemand en moet hij of zij naar het ziekenhuis, dokter of andere noodzakelijke afspraak? Dan mag u uiteraard hulp bieden.
  • Mensen die zich niet aan deze regels houden en worden gepakt kunnen 390 euro boete per persoon krijgen en een aantekening op het strafblad. Kinderen tussen de 13 en 17 kunnen een boete krijgen van 95 euro per persoon.

U kunt deze regels nalezen op de website van de politie.   Zodra er weer mogelijkheden zijn zullen we ook het begeleid vervoer weer oppakken, maar voor nu moeten we de veiligheid van de mensen voorop stellen.