Voor jonge mantelzorgers

Herken je dat? Iemand bij jou thuis heeft extra zorg nodig bijvoorbeeld omdat je moeder lang ziek is, je een gehandicapt broertje hebt, een zusje met autisme of je vader is in de war, depressief of verslaafd. Daardoor moet je thuis vaker meehelpen. Ook kan het zijn dat je je veel zorgen maakt om iemand. Misschien ben je dan wel jonge mantelzorger. Wil je dit zeker weten? Doe dan hier de test!

Tips en tricks

Soms is het heel fijn dat je voor iemand kan zorgen, maar het kan je ook teveel worden en dat is niet vreemd. Meestal zeggen mensen dan ‘zorg goed voor jezelf’. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder een paar tips:

– Praat
Praat over je thuissituatie met iemand die je vertrouwt. Je zal zien dat het oplucht. Je kunt praten met een vriend/in, misschien kom je er wel achter dat zij ook voor iemand zorgen!
Ook kan je praten met iemand op school, bijvoorbeeld een mentor of een leraar. Hij of zij begrijpt het dan vast beter als je een keertje niet oplet in de klas, of je huiswerk wat later inlevert.

– Leuke dingen doen
Leuke dingen doen geeft ontspanning, je hebt plezier en je vergeet even je thuissituatie. Ga lekker sporten, spreek met vrienden af of kijk een leuke film! Door te ontspannen bouw je nieuwe energie op, en je hebt even afleiding. Dit is voor jezelf heel belangrijk en zeker niet egoïstisch!

– Geef aan wanneer het teveel is
Het mag soms allemaal best even teveel voor je worden. Misschien kan iemand in je omgeving wat taken overnemen. Je hebt dit nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Laat het ons weten, dan denken we met je mee!

Laat het ons weten

Wil je eens met iemand praten? Je mag altijd contact met ons opnemen. Bel of app naar Michelle via 06-57768185. Zij gaat dan samen met jou kijken wat ze voor je kan doen.

Wist je dat er ook een landelijke organisatie is die informatie heeft over mantelzorg? Dit is MantelzorgNL. Op hun website vind je meer informatie.

Wil je eens een ervaringsverhaal lezen van een jonge mantelzorger? Deze kun je hier vinden. 

Cursus ‘En nu IK!

6 april hebben we de cursus ‘En nu Ik!’ afgesloten met een gezellige groep jonge mantelzorgers.

Tijdens deze terugkomdag hebben we verschillende spelletjes gedaan die de cursus goed samenvat. Het is een terugblik op de bijeenkomsten en alle handvatten en tips zijn weer aan bod gekomen. Zo zijn onderwerpen zoals  robot-je en relax-je, complimenten ontvangen, complimenten geven, stevig staan als een boom en vele andere aspecten weer even opgefrist in ons geheugen.

We hebben veel van elkaar geleerd en, niet te vergeten, hebben we het heel gezellig gehad.

Michelle van jonge mantelzorgers in Tubantia

Michelle van de jonge mantelzorgers had onlangs een interview met de krant.

Klik op de link om het artikel te lezen.

https://www.tubantia.nl/almelo/corona-geeft-jonge-mantelzorgers-in-almelo-extra-stress-coaching-moet-ze-helpen~aa87480e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

Een op waarheid gebaseerd verhaal van een destijds jonge mantelzorgster.

Dit is het verhaal van Anja (65). Anja vertelt, voor ons, in vogelvlucht haar ervaring als jonge mantelzorger. Ze vertelt wat de zorg voor haar zusje voor haar alledaagse leven betekende, welk gemis ze heeft ervaren, hoe het ontkend en niet gezien werd en hoe dit haar hele leven heeft beïnvloed.

Niet doen Diane....

AGENDA

Een eigen Pokémon bal maken? dat is toch leuk!!

Ben jij een jonge mantelzorger uit Almelo? Zorg jij, of heb je zorgen om een gezinslid? En lijkt het je leuk om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten en even te ontspannen?

Meld je dan voor 16 september aan bij Michelle Aslan: m.aslan@mantelzorgalmelo.nl.

Deze activiteit is gratis voor jonge mantelzorgers uit Almelo.