Voor jonge mantelzorgers

Herken je dat? Iemand bij jou thuis heeft extra zorg nodig bijvoorbeeld omdat je moeder lang ziek is, je een gehandicapt broertje hebt, een zusje met autisme of je vader is in de war, depressief of verslaafd. Daardoor moet je thuis vaker meehelpen. Ook kan het zijn dat je je veel zorgen maakt om iemand. Misschien ben je dan wel jonge mantelzorger. Wil je dit zeker weten? Doe dan hier de test!
Meld je in de Week van de Jonge Mantelzorger bij ons aan en krijg een tegoedbon voor een gratis ijs bij van Olffen! Klik hier voor meer info

Tips en tricks

Soms is het heel fijn dat je voor iemand kan zorgen, maar het kan je ook teveel worden en dat is niet vreemd. Meestal zeggen mensen dan ‘zorg goed voor jezelf’. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder een paar tips:

– Praat
Praat over je thuissituatie met iemand die je vertrouwt. Je zal zien dat het oplucht. Je kunt praten met een vriend/in, misschien kom je er wel achter dat zij ook voor iemand zorgen!
Ook kan je praten met iemand op school, bijvoorbeeld een mentor of een leraar. Hij of zij begrijpt het dan vast beter als je een keertje niet oplet in de klas, of je huiswerk wat later inlevert.

– Leuke dingen doen
Leuke dingen doen geeft ontspanning, je hebt plezier en je vergeet even je thuissituatie. Ga lekker sporten, spreek met vrienden af of kijk een leuke film! Door te ontspannen bouw je nieuwe energie op, en je hebt even afleiding. Dit is voor jezelf heel belangrijk en zeker niet egoïstisch!

– Geef aan wanneer het teveel is
Het mag soms allemaal best even teveel voor je worden. Misschien kan iemand in je omgeving wat taken overnemen. Je hebt dit nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Laat het ons weten, dan denken we met je mee!

Laat het ons weten

Wil je eens met iemand praten? Je mag altijd contact met ons opnemen. Bel of app naar Anne via 06-10023568. Zij gaat dan samen met jou kijken wat ze voor je kan doen.

Wist je dat er ook een landelijke organisatie is die informatie heeft over mantelzorg? Dit is MantelzorgNL. Op hun website vind je meer informatie.

Wil je eens een ervaringsverhaal lezen van een jonge mantelzorger? Deze kun je hier vinden. 

AGENDA

Vrijdag 18 oktober

Samen blijven gamen en spelen, is voor alle kinderen met autisme in heel Twente in de leeftijd van 7 tot 14 jaar en een broer of zus. Ook voor kinderen die niet meededen aan de cursus Samen gamen, samen spelen.

Locatie: FUN-IE-Fit, Berlagelaan 2 in Almelo
Data: 18-10, 29-11, 20-12
Tijdstip: 15.30-17.00 uur
Kosten zijn €5 per keer per koppel van broer/zus
Meer info of aanmelden via danielle@deklup.nl

Klik hier voor meer info

Dinsdag 1 oktober

Cursus Billy Boem voor kinderen van 8-12 die opgroeien in omgeving waar meer spanning en/of stress ervaren wordt. Het is een club waar kinderen veel plezier hebben, samen kunnen spelen en iets helemaal voor zichzelf hebben. Er wordt elke week een verhaal verteld van Billy Boem die thuis ook van alles meemaakt om er vervolgens samen over door te praten. Er worden vragen beantwoord, vaardigheden geoefend en tips gegeven. Kinderen zoeken gezamenlijk naar oplossingen. Voordat een kind meedoet wordt er een kennismakingsgesprek gevoerd. De club wordt begeleid door beroepskrachten van Mindfit en Avedan.

Locatie: School de Wereldboom, Bosrand 6
Data: start dinsdag 1 oktober. De kinderclub komt 10 keer bij elkaar, de ouders/verzorgers 3 keer. De 1e bijeenkomst is voor zowel kinderen als verzorgers. Tijdstip: 15.30 – 17.00 uur
Aanmelden via k.brink@avedan.nl of d.janne@impluz.nl

Flyer Billy Boem

Klik hier voor meer info