Voor jonge mantelzorgers

Herken je dat? Iemand bij jou thuis heeft extra zorg nodig bijvoorbeeld omdat je moeder lang ziek is, je een gehandicapt broertje hebt, een zusje met autisme of je vader is in de war, depressief of verslaafd. Daardoor moet je thuis vaker meehelpen. Ook kan het zijn dat je je veel zorgen maakt om iemand. Misschien ben je dan wel jonge mantelzorger. Wil je dit zeker weten? Doe dan hier de test!

Tips en tricks

Soms is het heel fijn dat je voor iemand kan zorgen, maar het kan je ook teveel worden en dat is niet vreemd. Meestal zeggen mensen dan ‘zorg goed voor jezelf’. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder een paar tips:

– Praat
Praat over je thuissituatie met iemand die je vertrouwt. Je zal zien dat het oplucht. Je kunt praten met een vriend/in, misschien kom je er wel achter dat zij ook voor iemand zorgen!
Ook kan je praten met iemand op school, bijvoorbeeld een mentor of een leraar. Hij of zij begrijpt het dan vast beter als je een keertje niet oplet in de klas, of je huiswerk wat later inlevert.

– Leuke dingen doen
Leuke dingen doen geeft ontspanning, je hebt plezier en je vergeet even je thuissituatie. Ga lekker sporten, spreek met vrienden af of kijk een leuke film! Door te ontspannen bouw je nieuwe energie op, en je hebt even afleiding. Dit is voor jezelf heel belangrijk en zeker niet egoïstisch!

– Geef aan wanneer het teveel is
Het mag soms allemaal best even teveel voor je worden. Misschien kan iemand in je omgeving wat taken overnemen. Je hebt dit nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Laat het ons weten, dan denken we met je mee!

Laat het ons weten

Wil je eens met iemand praten? Je mag altijd contact met ons opnemen. Bel of app naar Michelle via 06-57768185. Zij gaat dan samen met jou kijken wat ze voor je kan doen.

Wist je dat er ook een landelijke organisatie is die informatie heeft over mantelzorg? Dit is MantelzorgNL. Op hun website vind je meer informatie.

Wil je eens een ervaringsverhaal lezen van een jonge mantelzorger? Deze kun je hier vinden. 

Cursus ‘En nu IK!

Op 17 november hebben we tijdens de 6e bijeenkomst van de cursus ‘En nu IK!’ een gastdocent op bezoek gehad.
Simone Busscher heeft ons deze middag kennis laten maken met wat ontspanningsoefeningen. Zo vertelde ze ons hoe we op onze ademhaling kunnen letten als je je gespannen voelt. Ook hebben we elkaar een massage gegeven. Het leukste vonden de kinderen toch het laatste gedeelte. We hebben even heel relaxed geluisterd naar allerlei klanken en genoten van de geurolie.

Michelle van jonge mantelzorgers in Tubantia

Michelle van de jonge mantelzorgers had onlangs een interview met de krant.

Klik op de link om het artikel te lezen.

https://www.tubantia.nl/almelo/corona-geeft-jonge-mantelzorgers-in-almelo-extra-stress-coaching-moet-ze-helpen~aa87480e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

Een op waarheid gebaseerd verhaal van een destijds jonge mantelzorgster.

Dit is het verhaal van Anja (65). Anja vertelt, voor ons, in vogelvlucht haar ervaring als jonge mantelzorger. Ze vertelt wat de zorg voor haar zusje voor haar alledaagse leven betekende, welk gemis ze heeft ervaren, hoe het ontkend en niet gezien werd en hoe dit haar hele leven heeft beïnvloed.

Niet doen Diane....

AGENDA

Fotoshoot voor jonge mantelzorgers

Klik op de foto voor voor de flyer!

Speciaal voor jonge mantelzorgers!

Wanneer: donderdag 3 december

Waar: In het park of stadsboederij Beeklust

Online kerstbingo

Klik op de foto voor de flyer

Speciaal voor jonge mantelzorgers!

Wanneer: Woensdag 16 december

van: 15.00 tot 16.00

Nieuw: de cursus “En nu IK”!

Voel jij je soms boos, druk, eenzaam of juist verdrietig, moet je weleens rekening houden met een ander? Wat doe jij dan met dat gevoel? Wil jij tips, handvaten en andere kinderen leren kennen die hier ook mee te maken hebben?

Schrijf je dan in voor de leuke en leerzame cursus “En nu IK”!
Start 6 oktober 15.00 uur – 16.30 uur

Een cursus voor jonge mantelzorgers van 8-12 jaar uit Almelo!
Deze cursus is gratis en bestaat uit 10 bijeenkomsten.
Inclusief een relaxte en interactieve les kinderyoga van Simone Busscher

Inschrijven of meer informatie? Mail gerust naar m.aslan@mantelzorgalmelo.nlKlik hier voor meer info

*** Cursus gaat door bij genoeg aanmeldingen en rekening houdend met de coronamaatregelen.***