Voor jonge mantelzorgers

Herken je dat? Iemand bij jou thuis heeft extra zorg nodig bijvoorbeeld omdat je moeder lang ziek is, je een gehandicapt broertje hebt, een zusje met autisme of je vader is in de war, depressief of verslaafd. Daardoor moet je thuis vaker meehelpen. Ook kan het zijn dat je je veel zorgen maakt om iemand. Misschien ben je dan wel jonge mantelzorger. Wil je dit zeker weten? Doe dan hier de test!

Voor jonge mantelzorgers uit Almelo bieden wij:

– Ondersteuning en een luisterend oor
– Cursussen
– Maatjes
– Ontspannings- en ontmoetingsactiviteiten

Tips en tricks

Soms is het heel fijn dat je voor iemand kan zorgen, maar het kan je ook teveel worden en dat is niet vreemd. Meestal zeggen mensen dan ‘zorg goed voor jezelf’. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder een paar tips:

– Praat
Praat over je thuissituatie met iemand die je vertrouwt. Je zal zien dat het oplucht. Je kunt praten met een vriend/in, misschien kom je er wel achter dat zij ook voor iemand zorgen!
Ook kan je praten met iemand op school, bijvoorbeeld een mentor of een leraar. Hij of zij begrijpt het dan vast beter als je een keertje niet oplet in de klas, of je huiswerk wat later inlevert.

– Leuke dingen doen
Leuke dingen doen geeft ontspanning, je hebt plezier en je vergeet even je thuissituatie. Ga lekker sporten, spreek met vrienden af of kijk een leuke film! Door te ontspannen bouw je nieuwe energie op, en je hebt even afleiding. Dit is voor jezelf heel belangrijk en zeker niet egoïstisch!

– Geef aan wanneer het teveel is
Het mag soms allemaal best even teveel voor je worden. Misschien kan iemand in je omgeving wat taken overnemen. Je hebt dit nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Laat het ons weten, dan denken we met je mee!

Laat het ons weten

Wil je eens met iemand praten? Je mag altijd contact met ons opnemen. Bel of app naar Michelle via 06-57768185 of Denise: 06-10023568 . Zij gaat dan samen met jou kijken wat ze voor je kan doen.

Wist je dat er ook een landelijke organisatie is die informatie heeft over mantelzorg? Dit is MantelzorgNL. Op hun website vind je meer informatie.

Wil je eens een ervaringsverhaal lezen van een jonge mantelzorger? Deze kun je hier vinden. 

Michelle van jonge mantelzorgers in Tubantia

Michelle van de jonge mantelzorgers had onlangs een interview met de krant.

Klik op de link om het artikel te lezen.

https://www.tubantia.nl/almelo/corona-geeft-jonge-mantelzorgers-in-almelo-extra-stress-coaching-moet-ze-helpen~aa87480e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F