Met gezelligheid, lekkers en consulentenspreekuur

Mantelzorg Almelo herademt. Eindelijk kan zij bijna al haar diensten weer aanbieden aan mantelzorgers en de mensen die zij verzorgen. Te beginnen met het Mantelzorgcafé nieuwe stijl. Dat gaat donderdag 3 maart feestelijk van start om 10.15 in het Huis van Katoen en nu. De deelname is gratis.

De lach is terug op de gezichten van de consulenten en de vrijwilligers van Mantelzorg Almelo, nu de coronapandemie lijkt op te lossen en de maatregelen worden opgeheven. Maar het zijn twee ongehoord zware jaren geweest voor mantelzorgers, weet Jacquelien ter Beek van Mantelzorg Almelo. ‘Het was echt heel erg. Mensen zagen zich genoodzaakt om hun zieke partner weer in huis te nemen, terwijl thuiszorg ernstige capaciteitsproblemen kreeg. Je kon de verhalen er over lezen in de krant, maar er speelden zich veel meer drama’s achter de voordeur af.’

Mantelzorg Almelo deed wat ze kon, maar was ook gehouden aan alle ge- en verboden. Cursussen en bijeenkomsten lagen stil, het begeleid vervoer stopte, vrijwilligers mochten/konden/durfden niet meer naar de mensen toe en mantelzorgers zelf trokken zich in huis terug, uit vrees voor een besmetting. ‘Het was heel, heel zorgelijk’, aldus Jacquelien ter Beek.

Nu weer heel veel toegestaan is, biedt Mantelzorg Almelo weer zoveel mogelijk diensten aan. Het begeleid vervoer rijdt weer, de cursus Omgaan met dementie is gestart en donderdag 3 maart begint eindelijk het Mantelzorgcafé weer. De maanden dat er geen Mantelzorgcafé was, hebben de consulenten benut om de activiteit te verbeteren. Het Mantelzorg café begint in het vervolg om 10.15 uur en duurt tot 12.15 uur. Er is koffie en een traktatie voor deelnemers. Het Mantelzorgcafé biedt nog altijd een luisterend oor voor mantelzorgers en hun zorgvragers. Mantelzorgers kunnen ook hun zorgvrager even achterlaten in goed gezelschap en zelf even de stad in voor een boodschap. Het Mantelzorgcafé behoudt haar vertrouwde gastenvrouwen, Marijke Spit, Ellis van der Vis en Els van der Voet.. Tijdens ieder Mantelzorgcafé schuift een consulent af en toe aan van Mantelzorg Almelo. Bij haar kunnen mensen terecht met alle vragen over mantelzorg, de ondersteuningsmogelijkheden en alles waar een mantelzorger tegenaan loopt.

Nu Mantelzorg Almelo weer op toeren komt, kan ze heel erg goed de hulp van vrijwilligers gebruiken. Er is met name grote behoefte aan mensen die bereid zijn mensen met dementie te bezoeken. Informatie:info@mantelzorgalmelo.nl of 0546-536830

Foto

Het Mantelzorgcafé heeft drie vaste ervaren gastvrouwen, Marijke Spit, Ellis van der Vis(foto rechts) en Els van der Voet (de laatste ontbreekt op de foto).